Noi, romanii, prin insasi apartenenta la acest teritoriu, avem darul de a ne pricepe la toate! Noi nu avem doar o meserie, noi suntem polivalenti. Pentru ca totdeauna se va gasi o ruda, un prieten, un vecin sau chiar un necunoscut care va avea nevoie de sfatul nostru sau, chiar daca nu va avea, noi i-l oferim, gratis! Noi, am testat pe propria piele situatia respectiva si suntem siguri ca ceea ce stim noi, se potriveste oricui, chiar daca nu suntem ”de meserie”! Orice se invata!

Asa ca, daca te-ai gandit sa-ti iei permis de conducere, intreaba-ti cunoscutii daca iti pot recomanda o scoala de soferi. Daca nu, cauta printre anunturile de pe internet si alege scoala care ti se pare mai aproape de ceea ce vrei tu.

Ca sa-ti fie mai usor sa alegi, am sa fac aici cateva clarificari:

-toate scolile au autorizatie de functionare si indeplinesc cerintele legale; 

-toti instructorii si toti profesorii sunt autorizati sa desfasoare activitate de pregatire;

-toate masinile folosite in activitatea de pregatire corespund din punct de vedere tehnic desfasurarii activitatii (dubla comanda, agreere RAR, inspectii tehnice tip ”scoala”);

-scolile de soferi monitorizeaza permanent activitatea desfasurata de personalul angajat (instructori, profesori, personal administrativ), pentru a sanctiona orice derapaj de la normele de conduita (comportament impropriu manifestat prin jigniri, stare de tensiune…) sau activitatea prestata (reducerea timpului alocat pregatirii, efectuarea altor activitati in timpul orelor de pregatire…);

-scolile de soferi nu vor admite ca un cursant sa aiba un comportament necorespunzator cu personalul angajat (jigniri, nerespectarea orarului in mod repetat, prezentarea la cursuri in stare necorespunzatoare, atitudine aroganta fata de personal de genul ”am platit si fac ce vreau”;

-scolile de soferi au periodic promotii si poti prinde o oferta la care prietenii sa-ti spuna:”Imposibil asa ceva! O sa vezi ca iei teapa!”, insa tu vei beneficia de aceeasi pregatire ca si cum ai fi platit dublu;

-atat scolile de soferi, cat si instructorul vor ca tu sa obtii permisul din prima examinare;

Acum, dupa ce am clarificat cateva lucruri si  ti-ai ales scoala, tot ceea ce iti ramane de facut este sa te apuci de invatat!
Profesorul de legislatie iti va preda si iti va furniza materialul didactic pentru studiu, astfel incat sa cunosti si sa intelegi regulile de circulatie pe care va trebui sa le folosesti si sa le respecti cand esti la volan.
Nu poti sa fii sofer daca nu cunosti legislatia rutiera!
Dupa ce ti-ai insusit cunostintele teoretice, intra in scena instructorul care te va invata sa ”imblanzesti” bestia!
Trebuie sa ai incredere ca instructorul tau stie mai bine decat oricine cum trebuie sa te instruiasca astfel incat sa dobandesti abilitatile necesare pentru a conduce pe drumurile publice. El este langa tine, te ghideaza si iti observa reactiile si, deloc surprinzator, iti va cunoaste ritmul de invatare.
In concluzie, lasa tutorialele de pe internet si concentreaza-te la ora de condus pe ce te invata instructorul tau! Pe strada nu e ca la televizor. Pe strada tu esti personajul actiunii!
Nici un medic n-a invatat sa opereze vizionand ”Anatomia lui Grey”, asa cum nici un avocat n-a invatat sa pledeze vizionad ”Avocatul diavolului” si nici aviatorii nu invata sa piloteze de la Tom Cruise in ”Top Gun”!

Eventual, intr-o pauza, cand te relaxezi, repeta ceea ce ai facut la ora de conducere, revezi in minte ce ai facut bine si ce ai gresit si la urmatoarea sedinta cauta sa nu repeti greselile.
Intreaba-ti instructorul atunci cand ai nelamuriri. Va fi bucuros sa iti raspunda.

Spor la invatat si nu uita: ”Tu esti cartea noastra de vizita!”

Suna acum
Directions